Hold nu op det er sket meget siden sidst! Vi har været på juleferie, men er nu tilbage på arbejde. Vores arbejde i december måned havde været præget af nogle udfordringer ift. til flere forskellige ting på arbejdet, så da ferien kom var vi godt tilfredse. De første par dage brugte vi på lidt forskellig afslapning og julehyggeting, vi nu kunne finde på. Begge vores familier har været meget gavmilde og sendt alverdens julehyggeri herned, så det var simpelthen så skønt bare at kunne koble lidt af og hygge med det. Vi har brugt lidt tid på at introducere den danske julekultur for både rwandere og canadiere. Vi havde vores andre youth leaders inviteret på besøg til lidt dansk julehygge, hvor vi lavede stjerner og hjerter, så et afsnit julekalender og spiste lidt juleguf. Også de tre canadiske par, der bor hernede, havde vi inviteret over til nogenlunde samme show en anden dag. Line og Rasmus har været væk hele julen (så dem har vi savnet lidt (meget)), men så var de heldigvis så søde at vi fik lov at låne deres plastikjuletræ, så det har vi haft stående til at bidrage med lidt ekstra julestemning.
I juledagene havde vi mange planer og aktiviteter. Den 23 december tog vi på et hospital sammen med et af korne fra kirken og sang, bad og delte mad ud til de syge. Det er efterhånden ved at være en tradition for koret hernede, og vi synes det var en fin oplevelse at få med. En af de vigtige ting koret også gør er at fundraise penge, så nogle af patienter kan få betalt deres regninger. Det er nemlig ikke alle der har råd til det og på den måde kan man hjælpe nogle af de syge med at komme ud af deres gæld.

Juleaften startede vi ud i kirke – der var hele 57 der skulle døbes, og det er jo en fantastisk måde at fejre Jesu fødsel. Så der brugte vi de første 3 timer af vores juleaftensdag. Det var en festlig gudstjeneste. Hver gang en af de 57 skulle ned i karet og døbes startede et stort hornorkester med at spille. Der var svært at se hvad der foregik, fordi køen til dåbsbassinet var så lang og derfor dækkede lidt, men festligt var det! Efter gudstjenesten tog vi hjem til et af de canadiske par, Jonathan og Janice, og spiste frokost med dem. Her spillede vi også spil og bagte jødekager. Efter vores besøg der susede vi hjem på vores scootere så vi lige kunne nå at lave ris ala mande og så var det elles af sted til gudstjeneste nummer 2. Denne gang tog vi med et af de andre canadiske par i den internationale kirke CCR, hvor gudstjenesten kun var 1,5 time lang. Selvom det var en vestlig kirke var det også meget anderledes for os, det hele set uppet var meget amerikansk. Det virkede lidt mere som et show man satte sig indtil som tilskuer og så gik man igen, hvilket vi ikke er helt vandt til. Men det skyldes også at det var juleaften, så havde de ekstra mange performances. Der var både en rap/hip hop optræden, en ballet optræden, traditionelle trommer og flere forskellige sangere. Det var anderledes men også sjovt at prøve den salgs. Efter gudstjenesten tog vi hjem til Darrell og Laura Lee (det andet canadiske par), og spiste julemiddag der. Det var jo ikke helt som dansk julemiddag, men det var rigtig lækker mad og der var en hel masse dessert. Vi spiste ris ala mande og uheldigvis var det Helene der fik mandel gaven – vi synes det havde været lidt sjovere hvis det var en af dem, men sådan går det ikke altid. Bag efter legede vi pakkeleg, sang lidt julesange og så tog vi hjem. Men der sluttede aftenen ikke for os. Da vi kom hjem havde nemlig nogle gaver der skulle åbnes og vi sang også selv flere sange og dansede om træet vi havde lånt af Line og Rasmus.
Da juledagene var forbi var vi igen i afslapningsmode og tog en lille tur til Butare. Der boede vi på et dejligt lille motel, spiste god mad på forskellige restauranter, forkælede os selv med pedi- og manicure og oplevede national museet. Det var en god oplevelse at se national museet, for at få et bedre indblik i Rwandas historie, særligt de huse de byggede fascinerede os begge, hvilket var heldigt fordi vi efterfølgende også fik mulighed for at se King’s palace på turen hjem. Det var en rigtig hyggelig og rar lille getaway for at se noget andet end Kigali.
Siden vi kom hjem har der været fart på. Lige inden nytår kom Johannes værtsmor fra USA og en af hendes veninder på besøg og de har været her lige siden. Vi har lavet en masse sightseeing med dem i Kigali, og også en dejlig tur til Akagera på safari og en sejltur på Lake Muhazi. Nytårsaften blev fejret i selvskab med dem, to andre amerikanere og Alex en af de andre ungdomsledere. Det var rigtig sjovt, vi spiste lækker mad, dansede rwandiskdans, poppede noget champagne og ellers bare hyggede. Vi fik også oplevelsen af hvad det vil sige at gå i byen i Rwanda, og det er noget anderledes kan vi sige. Seks hvide piger tiltrækker lige lovligt meget opmærksomhed på sådan en klub, så der gik ikke længe før vi tog hjem igen.
Nu er vi igen startet på arbejdet, og er ved at få styr på de sidste par uger. Der er en masse ting der skal afsluttes, og laves færdigt inden vi tager af sted. Vi kan ikke helt forstå at der kun er 22 dage til vi tager hjem. Det bliver med blandede følelser vi tager afsked med dejlige Rwanda. Men indtil nu nyder vi tiden vi har tilbage!!

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *