Nu er 2017 snart slut og 2018 begynder. For DIG kan 2018 indebære en studietur til Rwanda! Læs med her, hvor Maria og Jonas fortæller om deres oplevelse med studieturen i 2015 og bliv klogere på hvorfor DU skal med på studietur til sommer!

Oplevelsen af YEGO studieturen 2015…

…var fantastisk! Intet mindre end vores livs rejse. 2 ugers rundrejse i Rwanda på et hold med 15 unge mennesker i alderen 18-34 år har givet os mange oplevelser, som vi husker tilbage på med glæde og nødigt ville undvære.

Som optakt til turen mødtes hele holdet til introweekend i Aalborg og fik informationer, aftaler på plads og programmet for turen. Forinden var der lidt optakt til uro i nabolandet, som gjorde, at der var lidt usikkerhed om vi var nødsaget til at aflyse rejsen. Til vores store held blev uroen ikke voldsom og vi kunne rejse som planlagt.

Efter en lang rejse med fly med mellemlanding i Istanbul, landede vi i Rwanda midt om natten og flyet glemte at læsse vores bagage af. Således brugte vi det meste af natten på at registrere vores bagage, så vi kunne få den udleveret 1,5 døgn efter.

Rwanda er et meget spændende land under stor udvikling med en voksende storby i Kigali og stor befolkningstæthed. Befolkningstætheden er noget af det som giver et stort indtryk, synes vi. Når man bevæger sig rundt i Rwanda – om du er i byen, ude på landet eller i bjergene, så ser man næsten altid mennesker i vejkanten, gående i sandaler eller cyklende.Lake Kivu - Kumbia 18 For nogle mennesker fra Norden kan det være et stort kulturchok at komme til Rwanda. Det er bestemt ikke alle steder man lige kan få opladet sin smartphone eller få rindende vand. Så man bør gøre sig sine overvejelser hjemmefra, om man er klar til at blive udfordret på sin verdensopfattelse.

Der er ingen tvivl fra de her 2 skribenters side, at YEGO studieturen 2015 var en helt fantastisk rejse og en oplevelse for livet, som vi gerne vil anbefale til alle, som har mod på at opleve og lære om, hvordan verden fungerer udenfor lille Danmark. Hvis man har et ønske om at forstå verden og gøre en forskel, så er rejsen fuld af inspiration til det.

 

Sammenhold på turen

Når en større flok kridhvide blegansigter fra norden går eller kører rundt, så bliver der kigget ekstra godt, så det er lige før, at øjnene falder ud på de kære rwandere. Det kan ikke undgås, at man rykker lidt tæt sammen på sådan en tur og passer godt på hinanden, når man er et så fremmed sted. Det kan både skabe sjove øjeblikke, dybe samtaler og lidt gnidninger. Nogle får endda tætte venskaber, som holder ud i fremtiden. Det er noget helt særligt at opleve et land og en kultur i en gruppe. Oplevelsen bliver så meget større, når man har nogle at dele den med og noget som man i fællesskab kan se tilbage på. Det skaber en god dynamik og synergi både før, under og efter rejsen. Vi sender også en venlig og taknemmelig tanke til vores rejseledere på turen for et rigtig flot og godt sammensat program.

Mødet med en fremmed kultur

Vulkantur

Mødet med den Rwandiske kultur er meget specielt. Dans, rytme og musik er meget centralt i den Rwandiske folkesjæl, ligesom de mange grønne og smukke bjerge. Landbrug er traditionelt også meget centralt – ikke landbrug i en vestlig forstand med stordrift – rettere små jordbrug til primært eget forbrug og handel på det lokale marked.

Som modsætning er hovedstaden Kigali en pulserende storby i dagtimerne. Der er også andre byer, men indtrykket er klart, når man rejser rundt, at den overvejende del af befolkningen lever af jordbrug. Ikke desto mindre er det ikke svært at få fat på et rwandisk SIM-kort i byen, for det er jo super vigtigt at holde kontakten med familien og landsbyen.

De rwandiske unge, som vi mødte på Youth Camp var både sjove, søde og meget interesserede i den nordiske kultur. Vi talte sammen på kryds og tværs om de mange forskelle. Ligeledes dansede vi nogle afrikanske danse til lyden af trommer eller legede spejderlege. Nogle af dem vi mødte på Youth Camp, har vi stadig forbindelse til den dag i dag. Én drømte om at blive den første kvindelige pilot i Rwanda, en andens drøm var at blive landmand, en tredje skulle studere i USA osv. Der er dog ekstrem konkurrence om de meget få akademiske job, som bliver udbudt i Rwanda.

Der er ingen tvivl om, at Rwanda har været både et fattigt og forarmet sted i kølvandet af borgerkrigen og folkemordet, men det er heldigvis i forbedring. Infrastrukturen er under rivende udvikling, og vejarbejde og byggeri var i fuld gang mange steder, da vi besøgte landet i 2015. Det vil muligvis bringe landet ind i økonomisk vækst mod en mere moderne verden.

Besøg i en kirke

HIV 3

Et kirkevisit i Rwanda er ikke nogen ubetydelig ting. Man bliver taget godt imod og det forventes, at man medbringer en hilsen og siger nogle ord. Ikke mindst må man meget gerne synge et nummer, som det kan anbefales at øve forinden, da de rwandiske kirkegængere går meget op i musik og kor, som de gerne fremfører med en koreografi.

– Maria Krabbe Johansen & Jonas Brincker

Hvis du er interreseret i at komme med på studieturen 2018 så se forrige indslag her på hjemmesiden eller på vores Facebook side!

HIV-ramte børn Gisenyi 7

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *