Yamha Inka betyder han gav mig en ko på kinyarwanda, og er noget man siger, hvis man bliver positivt overrasket, og det må man sige vi er.

Vi har nu været i Rwanda i godt en uge og er allerede faldet godt til, synes vi, hvilket helt sikkert skyldes den varme velkomst, vi har modtaget her. Hele den første uge var afsat til introduktion til livet i Rwanda. Vi har lært Kigali at kende, set det store marked og en masse små butikker, vi har mødt en masse af de aktive medlemmer i AEBR Youth og holdt møder med folk, vi kommer til at samarbejde med.

I de første par dage havde vi selskab af Pernille, som var ungdomsleder i foråret, hun har hjulpet os rigtig meget. Det er hende, der har fundet et rigtig fint hus til os, sat det i stand og sørget for alt det praktiske, før vi kom, der udover har hun givet os en masse virkelig gode råd til arbejdet her. Pernille tog hjem lørdag aften, men nu er vi også parate til at klare os selv, og nu hvor vi har  købt grønsager på markedet, lært at tage de lokale busser, vænnet os til det kolde vand og de mange strømafbrydelser, været til vores første korøvelse og spist gedemave føler vi os meget integreret i livet her.

I denne uge tager vi rundt og besøger de ungdomsgrupper, der har deltaget i Koraprojektet. For de, der ikke lige kender til projektet, kommer her en kort forklaring: Kora startede i foråret 2013, og var det projekt Pernille og Theis arbejdede med, da de var her. Projektet består af to dele. Den første del er at forbedre livsbetingelserne for unge i AEBR Youth gennem indkomstgenererende aktiviteter. Det vil sige, at hver gruppe har startet en lille virksomhed op for at tjene penge, som de deler mellem sig i gruppen. Den anden del er at forbedre de unge i AEBR Youths evne til at udtrykke deres meninger i offentligheden. Unge i Rwanda har ikke så meget at skulle have sagt i deres lokalsamfund, og derfor er der gennem Koraprojektet arrangeret debatter, hvor de unge kan få lov til at ytre deres meninger til emner som fx køn og unges rolle i udviklingen af Rwanda.

De sidste to dage har vi besøgt to af grupperne, set deres indkomstgenererende projekt og overværet debat arrangementer, da vi skal hjælpe med at evaluere projektet. Vi  er begge positivt overraskede, særligt over debatterne i ungdomsgrupperne. Det var rigtig spændende at høre dem diskutere emner som er meget relevante og vigtige for deres liv, og det var godt at se, at selv de helt unge turde stå frem foran en masse mennesker og udtrykke deres meninger. Så selv om turen ud til ungdomsgruppen i dag var 4 timer hver vej, var det det hele værd.

Mange kærlige hilsner Cecilie og Ditte.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *