Man plejer at sige, at december er årets travleste måned, og her i Rwanda er det ingen undtagelse, i hvert fald ikke for os. Vi har haft rigtig travlt med at give de nyopstartede spejdergrupper de sidste besøg og med at opstarte vores tredje og sidste projekt. Projektet går ud på at planlægge og afholde 12 workshops om kroppens udvikling i teenagesårene og om HIV/AIDS. Det er dette projekt, vi har været allermest spændte og nervøse for at udføre,  fordi vi ikke har nogen erfaring i at undervise i disse emner, og fordi emner, der har noget at gøre med sex, er meget tabubelagte og svære at tage op i Rwanda, særligt i kirken. Samtidig er det også blevet det projekt, vi har været allergladest for at udføre, og det vi synes ,har været mest meningsfuldt. Blandt kristne i Rwanda er sex ikke noget, man rigtig kan snakke om, men unge er som alle andre steder meget nysgerrige for, hvad der sker med deres krop, når de kommer i puberteten, og derfor florere der en masse rygter mellem de unge, som intet har at gøre med, hvad der virkelig sker. Fx siger et rygte, at du ikke kan blive gravid i weekenderne, et andet siger, at unge piger bliver smukkere ved at have sex, og et tredje siger at man kan kurere AIDS ved at have sex med et barn. Vi synes, at unge har ret til at vide, hvad der sker med deres kroppe, og at emnet ikke bør være tabubelagt i samme grad, som det er nu. Derfor har vi konstrueret en workshop, som fokuserer på undervisning, men endnu mere på, at de unge får lov til at diskutere emnet med hinanden på forskellige måder. En af de metoder vi bruger, til at få de unge til at diskutere, er en øvelse, der kaldes corner game. Vi giver de unge dilemmaet Hvem er ansvarlig for uønskede teenagegraviditeter? og i hvert af lokalets hjørner placerer vi et svar på dilemmaet, pigen, drengen, både pigen og drengen og andre. Deltagerne skal hver især tage stilling til dilemmaet og stille sig ud til det svar, de synes er mest rigtigt. Derefter diskuteres der imellem grupperne, og det frembringer altid nogle rigtig spændende og ivrige diskussioner. Hver gang vi går fra en workshop, er det med en god følelse af, at de unge har fået rigtig meget ud af det vi har lavet, så vi glæder os rigtig meget til at udføre de næste 6 workshops efter jul.

Vi vil også gerne benytte lejligheden til at ønske alle derhjemme en rigtig glædelig jul! Vi lover, at vi i vores næste blogindlæg nok skal fortælle jer om vores rwandiske juleeventyr. Vi kan allerede nu løfte sløret for, at det kommer til at foregå i en landsby langt, langt ude…

Kærlig hilsen Cecilie og Ditte.

Der julehygges også i Rwanda

Der julehygges også i Rwanda

Workshop i Butare

Workshop i Butare

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *