Vi ved godt, vi lovede et blogindlæg om vores juleeventyr, og det er ikke fordi, der ikke er noget at fortælle, men det er ved at være så længe siden nu, at vi hellere vil skrive om noget andet. Men hvis I spørger os, når vi kommer hjem, fortæller vi gerne om vores juleeventyr, som faktisk blev lidt mere spændende, end vi havde håbet. Det foregår både i en lille rwandisk landsby, i Burundis hovedstad Bujumbura og på snørklede landeveje mellem Rwanda og Burundi, og det inkluderer alt, hvad et rigtigt juleeventyr skal indeholde: arbejde i marken, flodhestejagt, landsbyidyl, visaproblemer, spærrede grænseovergange, en elefant, illegale overnatninger og en lykkelig slutning…

Men lige nu er der noget andet end de vilde juleoplevelserder, der optager os. Vi tager nemlig hjem fra Rwanda på torsdag. Vi har nu boet, arbejdet og levet i Rwanda i 4 måneder, og nu er tiden kommet til at vende hjem, for flybilletten siger d. 30. januar.  Det er lidt med blandede følelser, vi vender hjem, for det bliver hårdt at forlade den hverdag, vi er blevet vandt til her og særligt alle de mennesker, vi er kommet til at holde meget af, og som vi ikke ved, hvornår vi kan se igen. Samtidig glæder vi os til at komme hjem til varme bade, rugbrødsmadder, anonymiteten og køleskabe, men mest af alt til at se vores meget savnede venner og familie igen.

Slutninger er gode tidspunkter til at se tilbage på, hvad man har oplevet og opnået, så det vil vi også gøre i dette blogindlæg. Overordnet har vi sammen den de to andre youth leaders, Simon of Ernestine udført tre projekter, mens vi har været i Rwanda. Vi har været med til at evaluere projekt Kora, vi har startet tre spejdergrupper op, og vi har lavet workshops for ungdomsgrupper om reproductive health og HIV/Aids. Særligt det sidste projekt har vi været glade for at udføre, for ved alle de ungdomsgrupper vi har besøgt, har vi virkelig følt behovet for undervisning i disse emner, specielt fordi det er for unge fra kirken, som ikke tror det er okay at tale om disse ting, fordi de er kristne. Så vi synes, det har været meget meningsfuldt og rigtig spændende for os at lave disse workshops. Ud over de tre projekter har vi brugt en masse tid og energi på at forstå og blive en del af det rwandiske samfund og arbejdet i AEBR, i forsøget på at opnå en god forståelse for landet, der kan være med til at udvikle det gode partnerskab mellem AEBR Youth  og BBU/DBS.

Man sender ungdomsledere som os ud i verden, for at vi skal gøre en forskel, og vi tror også, eller i det mindste håber på, at vi har lavet nogle gode ting mens vi har været i Rwanda. Men hvad vi er sikre på er, at Rwanda har gjort en stor forskel for os. Vi har lært en masse om at tage ansvar og initiativ og at være en del af projektarbejde. Og så har Rwanda givet os nye venner, som vi på trods af kultur forskelle har kunnet dele gode oplevelser og have dybe samtaler med, der har givet os nye perspektiver på vores liv i Danmark. Så selvom det bliver en smule trist at forlade Rwanda, føler vi os nu også at vi har fået en masse med hjem som vi glæder os til at dele med jer.

Vi glæder os til at gense et koldt og snedækket Danmark og til en masse varme knus!

Kærlig hilsen

Cecilie og Ditte

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *