Så kommer der lidt nyheder fra Rwanda – The Land of a Thousands Hills – igen! Vi har nu været her i 3 uger og tiden flyver bare af sted. Som vi har fortalt om i det tidligere indlæg, så afholdt vi tirsdag d. 04/10 det første seminar i projekt TUGUMANE. Projektet skal hjælpe 35 unge enlige mødre, som kommer fra 7 af Rwandas 13 regioner. På seminaret deltog der også 14 unge frivillige, der er blevet trænet i et af YEGO og AEBR youth’s tidligere partnerskabsprojekter: YOBORA. De skal to og to være støtte for de unge mødre, når de befinder sig ude i deres egne regioner igen. På seminaret blev der introduceret et koncept, der hedder Groups of Hope, som er en bestemt måde at lave støttegrupper på. I hver grupper er der altså 5 kvinder fra samme region og så er der koblet to unge frivillige på, der skal hjælpe med at facilitere de aktiviteter, som skal foregå i støttegrupperne. Seminaret varede frem til torsdag d. 06/10, og vi var begge helt vildt glade for at møde de kvinder, vi skal bruge de næste 3 måneder på at hjælpe. Det har gjort det endnu mere tydligt, hvor vigtigt et projekt det er!

Her under det første seminar har vores rolle ikke været meget stor i forhold til at arrangere det, da det blev planlagt allerede inden vi kom herned. Derfor var vi der primært for at møde kvinderne og vise dem, at der er mange, der støtter op omkring dem. Vi gjorde det bl.a. ved at lave impact stories med en kvinde fra hver region. Det var en rigtig god måde at komme tæt på nogle af kvinderne, og få en bedre forståelse for deres situation. Det var meget rørende at høre deres historier om, hvordan de er blevet gravide, og helt vildt inspirerende, at de havde så stærk en tro på Gud, selvom alt kunne virke håbløst. Det var også her, vi kunne mærke at vores tilstedeværelse virkelig gav mening, da vi kunne høre på kvinderne, vi har talt med, at det betød enormt meget for dem, at vi lyttede interesseret til dem, når de fortalte om deres liv.

Når vi ikke lavede impact stories var vi bl.a. også oppe at følge undervisningen de fik til introduktionen af Groups of Hope. Det var to helt fantastiske kvinder ved navn Esperance og Ernestine, der stod for undervisningen. Selvom vi ikke forstår kinyarwanda var det helt tydeligt, at de virkelig formåede at fange kvindernes opmærksomhed og få dem involveret. Det var en enormt energisk præsentation, hvor mange forskellige elementer spillede ind. Der blev brugt små skuespil, både med og uden kvinderne, så blev der lavet forskellige øvelser, nogle hvor de skulle svare på spørgsmål på et papir og andre hvor de skulle dele noget fra deres liv med hele gruppen. Et særligt fokus var hvordan man kunne ligge sine byrder over til Gud og tilgive andre mennesker. Det gjorde de ved at skrive på et papir og hænge det op på et kors – så på den måde var underviserne bare super dygtige, til at få det hele til at blive praktisk og håndgribeligt. Dette er selvfølgelig blot en kort beskrivelse af nogle af de ting der foregik, men kort sagt var det bare helt fantastisk!

Siden seminaret har der også være fart over feltet. Vi har fået lavet en action plan for de lidt over 3 måneder vi skal være her sammen med Aline og Alexis. Derudover har vi haft en masse møder med forskelige folk på kontoret – og møder kommer der også flere af den næste tid. Lige nu er vi rigtig meget i en planlægningsfase indtil det næste seminar skal afholdes, hvor vi skal have styr på alt det, der har med TUGUMANE projektet at gøre, og alt det vi skal lave, der ikke har meget TUGUMANE projektet at gøre.

En rigtig vigtigt ting der også er sket er, at vi endelig har fået vores visa ansøgning i proces – og det var et større arbejde! Hver gang YEGO har sendt nye ungdomsledere herned, er det blevet en ny måde der skulle søges visa på – og det gjaldt også denne gang… Heldigvis er det i proces, og vi håber meget, at det bliver accepteret!

Næsten endnu vigtigere er det, at vi har fået besøg fra YEGO-teamet! Cecilie og Theis er kommet herned for at få et overblik over, hvordan projektet kører, og hvordan vi ungdomsledere har det. Det har været rigtig godt at have besøg af dem, og få snakket alle de nødvendige ting igennem. Derudover har vi også hygget os – og det er jo altid dejligt og afslappende at bruge lidt tid med nogle andre fra Danmark. Men det er vi nu også så heldige at vi sagtens kan hernede alligevel. Vi hygger fortsat rigtig meget med Line, Rasmus og deres børn – hvilket bare er så skønt! De hjælper os med alt muligt og forkæler os, når vi er der – så det er bare rigtig skønt. Vi kan heldigvis også give lidt igen ved at passe børnene, når der nu er brug for det. Det er nu egentligt også bare rigtig hyggeligt, så vi ser det lidt som en win-win-situation! Udover Rasmus og Line er de canadiere, der er her, også rigtig søde til at tage i mod os, i aften håber vi på at kunne uploade dette blog-oplæg hos Darell og Laura Lee, hvor vi bl.a. også bagte kage i sidste uge.

En lille teaser her til sidst. Vi skal med Laetita (head of womens department) på et seminar der er støttet af Danske Baptisters Kvindenetværk senere på ugen, hvilket vi glæder os helt vildt til! Men det må i høre mere om næste gang.

Hav det godt og rigtig mange hilsner fra Rwanda!

Her starter vi seminaret med en lille sang.
Her starter vi seminaret med en lille sang.
Her bliver det illustreret hvordan det kan føles at bære på en masse byrder selv.
Her bliver det illustreret hvordan det kan føles at bære på en masse byrder selv.
Dette er et af de skuespil der blev brugt i seminaret, det handlede om kvinden der mistede en mønt, g gjorde alt for at finde den igen.
Dette er et af de skuespil der blev brugt i seminaret, det handlede om kvinden der mistede en mønt, g gjorde alt for at finde den igen.
Her er et billede af alle der deltog på seminaret - se om du kan spotte de to hvide.
Her er et billede af alle der deltog på seminaret – se om du kan spotte de to hvide.
Her ser man hvordan kvinderne i hærdigt følger med i undervisningen.
Her ser man hvordan kvinderne i hærdigt følger med i undervisningen.
Undervisningen
Undervisningen

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *